Mercantizare / Merchandising

Conceptul de merchandising sau mercantizare este strans legat de mixul de marketing, respectiv de cei 4P: produs, pret, plasare si promovare. Merchandising-ul reprezinta promovarea la locul vanzarii, cuprinzand tehnici prin care in interiorul unei unitati comerciale este atras si dirijat interesul clientilor catre un anume produs. Pot fi utilizate in acest scop atat mijloace vizuale cat si auditive. O alta definitie il considera un ansamblu de metode de a prezenta produsul intr-un magazin astfel incat contactul client-produs sa fie unul optim.

Mercantizarea este o stiinta ce a aparut ca urmare a dezvoltarii unor noi forme de comert dar si a abundentei de produse de pe piata si a cerintelor tot mai diverse ale publicului.

Merchandising-ul va rezolva probleme precum: maniera de a structura unitatea comerciala in raioane, selectarea mobilierului adecvat, alegerea unor servicii de oferit, realizarea unui echilibru intre estetic si functional al dispunerii raioanelor si marfurilor, etalarea ofertei si gestionarea acesteia, asigurarea diversitatii sortimentale potrivit cu cerintele clientilor, deplasarea facila a acestora catre raioane. Detalii precum hotararea asupra cantitatii de produse de expus, selectarea unui anume loc pentru un anume produs si aranjarea vitrinei tin de merchandising. Scopul este de a creste rentabilitatea magazinului. Ca metode folosite, se apeleaza la fractionare, ambalaj, etalare s.a Merchandising-ul adapteaza sistemul de servicii de dinainte si de dupa vanzare la cerintele consumatorilor, la nevoile acestora.

Mercantizarea va avea anumite particularitati, functie de tipul distribuitorului: en-gross sau en-detail. Specifice en-gross-urilor sunt faptul ca nu sunt adresate cumparatorilor finali, ci intermediarilor, specializarea pe grupe de marfuri si oferirea de servicii, precum transportul, clientilor lor. Si detailist-ul poate oferi servicii precum cele de sortare, pastrare, ambalare. El este si cel care intra in contact direct cu consumatorul final.

Mercantizare / MerchandisingAtunci cand este gandit modul in care va arata un sediu comercial se va urmari crearea unui ambient care sa stimuleze vanzarile. Producatorii vor desfasura in magazine diverse actiuni de promovare ce pot fi sustinute de repartitia si expunerea ofertelor in depozite si in rafturile super- sau hipermarket-urilor. Modul in care este aranjat punctul de vanzare este si o expresie a respectului fata de clienti si de nevoile si preferintele lor.

In concluzie, prin merchandising intelegem activitatile ce urmaresc stimularea clientilor la punctul de vanzare in vederea achizionarii de produse.